foto: Sofia
Supergod blev den här kolan! HIttade receptet i en gammal Lantliv. Jag har ingen termometer utan körde på känsla...
Cirka 50 kolor
80 gram smör
2 dl vispgrädde
1/2 tesked havssalt
1/2 vaniljstång170 g glykos
250 g strösocker
Havssalt att strö över
1. Smält ihop smör, grädde, havssalt, vaniljstång + frön på svag värme i en liten kastrull.
Koka samtidigt upp glykos och socker till ca. 170 grader. Färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
2. Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blande försiktigt ner det i smör- och gräddblandningen.
3. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen och låt koka upp igen. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och ta av kastrullen nått ca. 124 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov. Ta ur vaniljstången.
4. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna någon minut, strö sedan över havssalt.
5. Låt svalna i 4-5 timmar i rumstemperatur, skär sedan kolan i bitar och slå in dem i smörpapper. Förvara torrt och svalt.
No comments:
Post a Comment