Friday, March 1, 2013

whoopies




foto: Sofia
 
Idag bakade jag whoopies, både med choklad och vanilj. I vaniljkakorna gjorde jag en jordgubbsfyllning på smör, florsocker och jordgubbssaft samt lite karamellfärg. Vill du göra vaniljkakorna utesluter du bara kakao ur receptet nedan.
 
Chokladwhoopies:
 
40 små kakor, alltså 20 whoopies
 
4 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
100 g rumstempererat smör
1 1/3 dl socker
1 ägg
1 dl mjölk
 
Värm ugnen till 175 grader. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, salt och vaniljsocker. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Rör ner ägget. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Tillsätt till sist mjölken. Klä några plåtar med bakplåtspapper. Spritsa eller klicka ut smeten till kakor stora som en femkrona. De flyter ut lite i ugnen, så placera dem inte för tätt. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter.
 
Chokladfyllning:
 
1 dl vispgrädde
150 g mörk choklad
1 msk smör
(2 tsk Nutella)
 
Bryt chokladen i små bitar. Värm grädden i kastrull eller mikro och tillsätt chokladen. Rör tills chokladen smälter. Tillsätt smöret och eventuellt Nutella. Låt svalna innan krämen läggs mellan kakorna.

No comments:

Post a Comment